Sök

Arkiv

Fjälltoppshelgen 2011

Så var säsongens sista tävlingar avklarade. Vi var 15 stycken Vårbyiter som tillbringade en långhelg i Funäsdalen och Bruksvallarna. Fjälltoppshelgen har kommit att bli en inofficiell tävlingsfinal för skidsverige. Ungdomarna har en distanstävling med klassvis gemensam start på lördagen och ett ”störtlopp” som kval till en skicrosstävling på söndagen. Klassvinnarna i den skicrosstävlingen får möta världselitåkare i en utmaning som krona på helgen. För oss något äldre så finns det många kändisar att registrera. De flesta av dem har skidbakgrund men H-Å träffade, för andra gången denna vinter, miss Universum anno 1984. Han påstår sig känna ett visst besvär över hennes uppmärksamhet och funderar på om han törs besöka skidtävlingar i Jämtlands län i framtiden.
Vi for upp på torsdag eftermiddag för att i lugn och ro kunna åka igenom lördagens tävlingsbanor. Boendet var två fina stugor i Sörmons stugby, Ljusnedal. Där fanns inget att klaga på. Vid genomåkningen på fredag förmiddag så vräkte snön ner från alla håll och sikten var minmal. Särskilt inledningen av banorna var rolig medan slutet mest gick i myrlandet längs Ljusnan. Vi tittade lite på sprinttävlingarna som juniorer och seniorer hade innan vi blöta och nedkylda for tillbaka till stugorna.


Lördag

Vädret var något bättre än fredagsvädret men blåsten var minst den samma. Distansloppen avgjordes med klassvisa masstarter. Här var vi inte medvetna om att det var först till kvarn som gällde för att få en bra position vid start. Våra åkare tappade nog en del placeringar och tid redan innan start pga av detta. Maja Petersson var den som lyckades bäst och kom delad fyra. Även Elias Olofsson gjorde ett bra lopp och kom på 16:e plats. Jag tror att de flesta var tagna av stundens allvar. Det var nog ingen som hade startat i ett så här stort startfält tidigare. Under tiden som fem- och tre-milen avgjordes så teståkte vi söndagens störtlopp.

Söndag

Söndagens tävling var den så kallade ”Knallcrossen”. Den inleds med en prolog som är ett ”störtlopp” från kalfjället ner till Bruksvallarna. De tävlande får tolka efter skoter upp till start, vilket bara det är en upplevelse. Sedan är det slalomhjälm på och full fart utför. Starten var nerflyttad till fjällbjörksgränsen på grund av blåsten. Här gällde det att ha mod, inta fartställning samt att arbeta i flacka partier och i kurvor. Mest imponerade Linus och Klara med både tolkning och rejäl satsning utför. Maja placerade sig som åtta i sin klass, Hedda vart 18:e, Elias 23:a, Klara 41:a, Linus 47:a och Johanna 54:a. Vid en titt i resultatlistan så slås man av hur mycket tightare det är i pojkklasserna än i flickklasserna. Det var likadant igår. Elias skulle ha varit 11:a i flickklassen med motsvarande tidsdifferens till täten. På distansen hade han varit 10:a istället för 16:e beräknat på samma sätt.

Eftersom Maja var ”topp 10” så gick hon vidare till avslutningen i skicrossbanan. Här visade hon ingen pardon utan stod som slutsegrare i D11-12 efter semifinal och final. Jag tror aldrig att jag sett en så strålande Maja. Hon lyste upp hela Bruksvallarna. Utöver priset fick hon åka en utmaning mot Anders Södergren och Daniel Rickardsson. Säkert också detta ett minne för livet. Det var en fin avslutning på Vårby IK:s första Fjälltoppshelg.

Summering av intryck

–          Vädret hade kunnat vara bättre

–          Lång väntan på prisutdelning på lördagen

–          För korta banor för 7-8 åringarna

–          150 kronor i anmälningsavgift för barn som tävlar 700 meter

       +      Speakrar som skapade stämning och var pålästa

       +       Ljudet var bra över hela start- och målområdet    

       +       Roliga tävlingsformer

       +       Många tävlande och många skidkändisar (och andra)

Vårbys Bilder

RESULTAT OCH BILDER 

//Stellan


Skribent: Hans-Åke Dahlqvist

Stöd Vårby IK

Stöd Vårby IK
genom att
bli medlem!
ULLMAX: Allt du köper här stödjer Vårby IK med 10%!