Våra sponsorer

Stöd Vårby IK

Stöd Vårby IK
genom att
bli medlem!
ULLMAX: Allt du köper här stödjer Vårby IK med 10%!

Historia

Vårby IK bildades 1932 av några entusiastiska skidåkande ungdomar. Längdskidor blev således den första verksamhetsgrenen inom föreningen. Redan året därpå följde kanot som ytterligare en gren. Under en kortare period på 40-talet fanns även orientering och backhoppning som verksamhetsgrenar. 1968 bildades en gångsektion som var verksam fram tom 2003 då den förklarades som vilande och all verksamhet upphört.

Den vackert belägna klubbstugan byggdes under åren 1963-1964 och togs i bruk hösten 1964. En utbyggnad av kansli- och duschrum gjordes 1970. Inför att föreningen skulle anordna den nationella ungdomscupen för 13-14-åringar renoverades kanslidelen om till ett större samlingsrum, året var 2019. Stugan har hyrts ut av och till genom åren.

From 1985 arrenderar föreningen även Florabadet med dess byggnader vid Höglandssjön för att användas som kanotstadion. Därmed flyttade kanotverksamheten från Öviksfjärden till Höglandssjön.

Föreningen har likt många föreningar haft perioder av många medlemmar såväl som perioder av få medlemmar. Under 1980 och början av 1990-talet hade föreningen riktigt många träningsaktiva men så en period av slutet 1990 och början av 2000-talet var det riktigt få. From början av 2010-talet har antalet aktiva börjat växa igen och hösten 2022 slår Vårby IK rekord i antalet träningsaktiva med totalt över 200 ungdomar och juniorer i träning, superkul!

Många profiler har funnits i förening genom åren men en stjärna lyser lite klarare än andra i ett historiskt perspektiv, Märta Norberg (f. 1922 d. 2020), pionjär och förebild. I Vårbystugan finns en minnesvägg över Märta i ett av samlingsrummen och ett antal priser i prisskåpet som Märta tävlade hem för föreningen.

Märta Norberg föddes 19 september 1922 i Sidensjö församling. Märta tävlade för Sidensjö och Vårby IK och slog igenom endast 17 år gammal då hon vann SM i längdskidor 1939. Hon deltog i Vinter-OS 1952 som avgjordes i Oslo och klassiska Holmenkollen. På den tiden fanns bara en sträcka i OS-programmet, nämligen 10 km. När hon skulle gå om en tjeckiska i en uppförsbacke halkade tjeckiskan till och saxade över Norbergs skidor så att bindningen gick upp. Norberg fick stanna för att ordna bindningen och tappade farten och rytmen. Hon slutade på en fjärdeplats i den allra första OS-tävlingen för kvinnliga längdåkare, efter tre finskor. Norberg var bara tre sekunder från en bronsmedalj. Den finska trion besegrade hon senare samma år när hon vann Svenska skidspelen i Falun.

Norberg vann två VM-bronsmedaljer med det svenska stafettlaget på 3x5km, 1954 i Falun och 1958 i Lahtis. Hon vann sex SM på 10 km samt fyra i stafett med Vårby IK.

Sedan 2005 står vid en rastplats längs länsväg 335, i Näs mellan Sidensjö och Sollefteå, bronsstatyn ”Skidåkerskan” som föreställer Märta Norberg. Statyn gjordes på uppdrag av Nätterlunds minnesfond och skapades av konstnären Jörgen Nilsson. Modellen var ett fotografi. (Källa: wikipedia)

Stöd Vårby IK

Stöd Vårby IK
genom att
bli medlem!
ULLMAX: Allt du köper här stödjer Vårby IK med 10%!