Sök

Arkiv

Full fart i Åsarna – en rapport från USM

Medan det regnade medaljer över vårt landslag i Sotji så presterade Vårbytjejerna Hedda Berglund, Frida Olofsson och Maja Petersson finfint i USM- spåren. Årets SM för ungdomar (15-16 år) avgjordes i Åsarna den gångna helgen och arrangören med banchef Thomas Wassberg i spetsen bjöd på hårda och utslagsgivande banor!

Som grädde på moset fick klubben med sig en medalj hem genom Majas sköna brons på sprinten!

De tre tävlingsdagarna bjöd på rejält utmanande vallaväder med både regn, kräksnö, blåst och sol. Vårbys vallateam bestående av Anna, Hans-Åke, Marianne och Sören fick verkligen bekänna färg och arbetet med materialet pågick från tidig morgon i Åsarnas vallagarage där vi hyst in oss. Burk- klister eller rugg ?? Frågorna var många – allt som oftast blev det bra men även en och annan miss.

Det mest glädjande under tävlingsdagarna var att se våra tjejers härliga inställning, gemenskap och tävlingslust. Viljan att åka fort var stor och det blev både tårar av lycka och besvikelse. Tjejerna kunde alla ta med sig fina prestationer:

Frida slog till på första dagens distanslopp genom att göra säsongens bästa lopp! På slutet höll hon jämna steg med toppen vilket resulterade i en fin 13:e plats i konkurrens med landets bästa. Frida kämpade också bra under sprinten och stafetten trots svårt vallaföre och fall.

Hedda var grymt besviken efter en misslyckad distanstävling där hon valde fel skidor. Hon ”bröt ihop och kom igen” och tog därefter revansch genom att ta

sig vidare från sprintprologen den andra tävlingsdagen.

Hon åkte fint i sin kvartsfinal och tog in på täten på det långa tuffa upploppet. Åkningen räckte till en fin 17:e plats på sprinten vilket inte på förhand var Heddas favoritdistans. På stafetten stod Hedda för en fin startsträcka där hon växlade som åttonde lag strax före Sollefteå.

Maja inledde med en fin 8:e plats på distansen och var tokladdad på sprintdagen. Hon tog sig enkelt vidare från prologen fram till semifinal. Där höll det på att gå illa då Maja blev felaktigt stängd bakom en åkare. Men Maja visade i finalen (där hon fick ett sämre startspår) att hon är stark när det är man mot man. I den hårda spurten lyckades Maja knipa bronspengen! Starkt!

Det blev tårtkalas för att fira medaljen och även Fridas 15-årsdag! Majas brons var den första SM-medaljen på skidor på många år för Vårby. Med tanke på den fina återväxten lär det inte dröja lika många år till nästa….

Tjejerna hade stora förhoppningar på den avslutande stafetten och det blev tillslut en 7:e plats med mersmak. 17 lag gick imål och vi hade många namnkunniga lag bakom oss. Vi fick även glädjas med Sollefteå som tog ett överraskande silver.

Vårby var det enda Övikslaget på både tjej- och killsidan då både Hägglunds och Husum drabbats av sjukdomar och skador – nya tag till nästa år!

Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med resan: fina prestationer av tjejerna, bra boende och suverän vallalokal med tanke på hur vädret blev. Vi ser framemot nästa års SM-tävlingar med många Vårbyiter på startlinjen!

Bilder och resultat finns att se på www.usmskidor.se


Skribent: Anna Norman

Stöd Vårby IK

Stöd Vårby IK
genom att
bli medlem!
ULLMAX: Allt du köper här stödjer Vårby IK med 10%!