Sök

Arkiv

Vårby IK i Örnsköldsvik blir arrangör av riksfinal i längdskidåkning

Ca 600 aktiva och ledare plus medföljande familjer kommer inta Örnsköldsvik i mars 2021-2023 för att tävla i Volkswagen ungdoms cup.

Volkswagen ungdoms cup, tidigare ICA cup, är Svenska Skidförbundets riksfinal för längdskidåkare i åldern 13-14 år. Cupen är en rikstäckande tävling som årligen korar Sveriges bästa längdskiddistrikt för 13-14-åringar. Och 2021-2023 kommer tävlingen alltså att arrangeras av Vårby IK Skidor i Örnsköldsvik.

–          ”Detta känns fantastiskt kul och ärofyllt, säger en glad och förväntansfull Anna Mannelqvist, ordförande i Vårby IK. ”Volkswagen cup kommer bli en riktig skidfest i dagarna tre för Örnsköldsvik. Det är av stor vikt att Örnsköldsvik fortsätter profilera sig som den skidort vi faktiskt är” fortsätter hon.

Örnsköldsvik kan nämligen stoltsera med att ha två föreningar med fler än 150 aktiva längdskidåkare, Vårby IK och Hägglunds Ski Team. Något som placerar Örnsköldsvik högt upp på längdskidkartan.

–          ”Längdskidföreningar med 150 aktiva sällar sig till skaran 25% största skidföreningarna i Sverige . Örnsköldsvik har inte mindre än TVÅ föreningar med fler än 150 aktiva och placerar sig således ännu högre upp på längdskidkartan. Det tror jag inte det är många som känner till vare sig här i Örnsköldsvik eller utanför”.

Tävlingen är uppdelad i två steg, en kvalificering i respektive distrikt och en riksfinal.Fokus vid finalhelgen ligger på sammanhållning och gemenskap. Här får ungdomarna chansen att tävla som ett lag genom både individuella distans-, sprint och skicrosslopp samt i stafetter.

Tävlingarna med start 2021 ligger perfekt i tid för Vårby IKs fortsatta utveckling.

–          ”Vi har riktigt stora årskullar som kommer tävla 2021-2023. Vi har lyckats sensationellt bra med att få barn att tävla på ett lekfullt sätt i tidig ålder. 85% av våra aktiva tävlar regelbundet och det är vi nog rätt ensamma om i längdsammanhang. Vi har jobbat hårt på att avdramatisera tävlingsmomentet och hålla fokus på gemenskap och sammanhållning när vi reser på tävling. Tävling skall inte upplevas kravfyllt utan något naturligt som hör skidåkningen till och något som ger fler dimensioner och upplevelser av skidåkning”.

Efter det positiva beskedet kan föreningen nu påbörja det hårda arbetet med att arrangera cupen.

–          ”Vi har redan tagit kontakt med kommunen och ser fram emot ett gott samarbete med både kommun och övriga samarbetspartners för att göra ännu ett proffsigt och uppskattat evenemang i idrottens tecken i Örnsköldsvik” säger Anna Mannelqvist.

Johan Strömqvist, idrottsstrateg på Örnsköldsviks kommun, gläder sig över evenemanget som kommer till Örnsköldsvik.

–          ”Vi tycker det känns fantastiskt att få visa upp Örnsköldsvik och vårt rika föreningsliv som bedriver sådan fin verksamhet för kommunens barn och ungdomar. Och, ett extra plus att det är just ett ungdomsarrangemang som vi får äran att stötta.”

Tävlingarna kommer hållas både på Vårby IKs egna skidanläggning samt på Skyttis.

–          ”Vi vill inte missa möjligheten att visa upp en av Sveriges bästa ungdomsanläggningar som vi har i Vårby även om det kommer medföra vissa logistiska utmaningar att ha tävlingen på två ställen, fortsätter Anna.  ”Vår nybyggda unika ski-crossanläggning har redan rönt  uppmärksamhet i skidsverige då den fyller så många syften för de unga skidåkarna. Den lockar till lek samtidigt som man tränar balans, koordination och teknik i de tuffa backarna och kullarna som finns på banan”.

Tävlingarna kommer hållas helgen v. 10 med start 2021. 

Marlene Jonasson Bolstad, näringslivsutvecklare på Tillväxtavdelningen på Örnsköldsviks kommun ser också positivt på evenemanget:

–          ”Det kommer bli ett fint arrangemang som vi hoppas kommer sätta pricken över i på sportlovsaktiviteterna i Örnsköldsvik. Nu hoppas vi också på en stor publiktillströmning för att heja fram alla duktiga åkare”.


Skribent: Ulrika Forsberg
E-post: Adressen Gömd

Stöd Vårby IK

Stöd Vårby IK
genom att
bli medlem!
ULLMAX: Allt du köper här stödjer Vårby IK med 10%!